października 28, 2023

Twarożek z jajkiem i warzywami

Serek wiejski, zwany też twarożkiem grani, to chyba mój ulubiony typ sera twarogowego. Z dodatkiem warzyw i świeżego pieczywa będzie idealną propozycją na śniadanie czy lekki lunch.

Możemy przygotować go o każdej porze roku korzystając z sezonowych warzyw i ulubionych dodatków, np. kiełków, szczypiorku czy koperku. A żeby śniadanie było bardziej sycące dodałam jeszcze ugotowane na twardo jajko.


Twarożek z jajkiem i warzywami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania twarożku będą Ci potrzebne:

  • 300g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 200g rzodkiewek,
  • 4 łyżki ulubionych kiełków,
  • 200g ogórka,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • szczypta chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w ziemnej wodzie, po czym pokrój w cząstki.
2. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę lub półplastry, szczypiorek posiekaj.
3. W miseczce wymieszaj serek wiejski z warzywami, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili, na wierzch wyłóż jajko i kiełki i polej wszystko olejem sezamowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger