Serek wiejski, zwany też twarożkiem grani, to chyba mój ulubiony typ sera twarogowego. Z dodatkiem warzyw i świeżego pieczywa będzie idealną propozycją na śniadanie czy lekki lunch.
Możemy przygotować go o każdej porze roku korzystając z sezonowych warzyw i ulubionych dodatków, np. kiełków, szczypiorku czy koperku. A żeby śniadanie było bardziej sycące dodałam jeszcze ugotowane na twardo jajko.
Twarożek z jajkiem i warzywami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania twarożku będą Ci potrzebne:
- 300g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 200g rzodkiewek,
- 4 łyżki ulubionych kiełków,
- 200g ogórka,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- szczypta chili (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w ziemnej wodzie, po czym pokrój w cząstki.
2. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę lub półplastry, szczypiorek posiekaj.
3. W miseczce wymieszaj serek wiejski z warzywami, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili, na wierzch wyłóż jajko i kiełki i polej wszystko olejem sezamowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz