Halloween już za pasem, to ostatni dzwonek, aby przygotować jakieś straszne przekąski.
Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na halloweenową imprezę, a dziś przygotowałam tematyczne ciasteczka - w kształcie duszków! Ich przygotowanie wymaga co prawda trochę zabawy w kuchni, ale myślę, że warto poświęcić trochę czasu.
Ciasteczka duszki - przepis na ok. 30 sztuk
Do przygotowania ciasteczek będą Ci potrzebne:
- 300g mąki owsianej,
- 120g zimnego masła,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- żółtko,
- 70g ksylitolu,
- kilka łyżek serka śmietankowego,
- kilka łyżek dżemu truskawkowego lub wiśniowego (polecam wersję bez cukru),
- kilka łyżek wiórków kokosowych.
Potrzebna Ci będzie także foremka w kształcie serca i 2 słomki - jedna o szerszym i jedna o węższym przekroju.
1. Mąkę, masło, jogurt, żółtko i ksylitol wrzuć do misy miksera i wyrabiaj, aż powstanie jednolita kula ciasta.
2. Wyjmij ciasto na blat, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i włóż na 20-30 minut do lodówki.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka foremką w kształcie serca. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij ciasteczka - powtarza, póki starczy Ci ciasta.
4. Każde z serc przetnij na dwie części.
5. Połówki serduszek układaj na blacie stroną przecięcia w jedną stroną tak, aby można było po upieczeniu położyć jedno na drugie.
6. Końcówkę każdego ciasteczka wygnij lekko w prawą stronę, aby powstało coś w rodzaju ogonka - w ten sposób uzyskasz kształt duszka.
7. W połowie ciasteczek za pomocą słomek zrób trzy otwory - szerszą słomką na usta, a węższą na oczka.
8. Ciasteczka piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.
9. Po ostudzeniu ciasteczka bez otworów posmaruj dżemem, a pozostałe serkiem śmietankowym.
10. Na ciasteczka posmarowane dżemem połów ich drugie połówki posmarowane serkiem tak, by się "skleiły".
11. Wierzch ciasteczek posyp wiórkami kokosowymi - uważaj, żeby nie zasypać zrobionych wcześniej otworków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz