Spaghetti z pomidorami i oliwkami to dobra alternatywa dla zabieganych. To szybkie i bezproblemowe danie idealne na dni, gdy jesteśmy w tzw. "niedoczasie" 😉
Spaghetti z pomidorami i oliwkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:
- 350g makaronu spaghetti,
- 2 cebule,
- 600g pomidorów,
- 50g ciemnych oliwek,
- 150g groszku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cebulę drobno posiekaj.
2. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
3. W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, dodaj groszek, po kilku minutach gdy groszek zmięknie dodaj pomidory, oregano i bazylię. Gotuj wszystko jeszcze 5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem.
4. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Pod koniec gotowania odlej chochlą trochę wody z garnka do pomidorów.
5. Odcedzony makaron wymieszaj z powstałym sosem i oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz