Lubię ciasta, do których przygotowania wykorzystuje się warzywa - to takie pyszne połączenie przyjemnego z pożytecznym 😉
Do moich ulubieńców w tej dziedzinie zdecydowanie należy ciasto marchewkowe!
Ciasto marchewkowe - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 100g marchwi,
- 5 jajek,
- 100g ksylitolu,
- 100g mąki owsianej,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- 60g płatków migdałowych,
- 60g mielonych migdałów,
- 50g pestek słonecznika,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g dżemu wiśniowego,
- 100g mascarpone,
- 100g jogurtu greckiego,
- mandarynka,
- garść borówek,
- łyżka maku,
- szczypta soli.
1. Oczyszczoną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z połową ksylitolu i skórką cytrynową.
3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je z resztą ksylitolu.
4. Pianę z białek wymieszaj z utartymi żółtkami, dodaj marchewkę, mielone migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki migdałowe i pestki słonecznika i wszystko wymieszaj.
5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
6. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz 30-35 minut.
7. Upieczone ciasto pozostaw w tortownicy do wystudzenia, po czym wyjmij i przekrój na dwa blaty.
8. Jeden blat posmaruj dżemem i przykryj drugim.
9. Mascarpone wymieszaj z jogurtem i powstałą masą posmaruj wierzch ciasta.
10. Całość udekoruj plastrami mandarynki, borówkami i makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz