sierpnia 10, 2023

Warto jeść brzydkie warzywa

Rocznie na świecie wyrzuca się nawet jedną trzecią wyprodukowanej żywności. Dlaczego? Wbrew pozorom marnowanie nie jest spowodowane wyłącznie zepsuciem czy utratą terminu przydatności do spożycia. Wyrzucanie żywności zaczyna się już na etapie jej pierwszej sprzedaży przez producentów - niektóre warzywa i owoce nie spełniają standardów. I nie, nie chodzi o standardy zdrowotne czy odżywcze, a o standardy piękna. Brzmi kuriozalnie? Trochę tak, ale niestety dużo w tym prawdy - gdzieś widać nieapetyczną plamkę, gdzieś zamiast pojedynczej bulwy są trzy, a korzeń zamiast być prosty zakręca pod dziwnym kątem. A przecież takie nieperfekcyjne warzywa i owoce możemy dokładnie tak samo wykorzystać w kuchni jak ich piękniejsze odpowiedniki - w końcu pomijając kształt niczym więcej te produkty się nie różnią.

Przyzwyczailiśmy się oceniać jakość i świeżość produktów na podstawie ich wyglądu, zgodnie ze stereotypem - jeśli coś jest ładne, to jest dobre. Dlatego czasem nawet nie do końca świadomie omijamy podczas zakupów nie do końca idealne warzywa i owoce. A przecież lekko obite jabłka, banany z plamkami na skórce czy krzywa marchewka także spełniają wszystkie wymagania jakościowe i przygotujemy z nich tak samo smaczny i pełnowartościowy posiłek.


Nie bójcie się więc kupować nieidealne produkty. W sklepach raczej rzadko takie znajdziemy, ponieważ sieci handlowe wciąż pilnują przestrzegania norm wyglądu warzyw i owoców oferowanych w swoich sklepach, jednak np. na lokalnym rynku czy giełdzie z pewnością znajdziemy produkty nie wyglądające idealnie. Kupując je nie tylko nadal kupujemy pełnowartościowe pod względem odżywczym owoce i warzywa, ale też chronimy je przed zmarnowaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger