Przynajmniej raz w tygodniu robię gruntowny przegląd lodówki - wykorzystuję wtedy to, co zostało mi po przygotowaniu innych posiłków lub produkty, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Dzięki temu unikam marnowania i wyrzucania żywności.
Jedną z bardziej uniwersalnych możliwości jest przygotowani farszu - możemy dodać do niego niemal wszystko, odpowiednio doprawić i zawsze będzie smaczny.
Taki farsz daje nam też niemałe pole do popisu, jeśli chodzi o jego wykorzystanie - może nam służyć jako nadzienie do pierogów, farsz do naleśników czy krokietów lub dość łatwo możemy przerobić go na sos do kaszy, makaronu czy kopytek.
U mnie dziś stanęło na naleśnikach.
Farsz zero waste - przepis
Do przygotowani farszu będą Ci potrzebne:
- 2 cebule,
- 2 pomidory,
- 5 plastrów wędliny,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- kilka ciemnych oliwek,
- łyżka sosu ostrygowego,
- łyżeczka zielonej czubrycy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz