sierpnia 15, 2023

Farsz zero waste

Przynajmniej raz w tygodniu robię gruntowny przegląd lodówki - wykorzystuję wtedy to, co zostało mi po przygotowaniu innych posiłków lub produkty, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Dzięki temu unikam marnowania i wyrzucania żywności.

Jedną z bardziej uniwersalnych możliwości jest przygotowani farszu - możemy dodać do niego niemal wszystko, odpowiednio doprawić i zawsze będzie smaczny.

Taki farsz daje nam też niemałe pole do popisu, jeśli chodzi o jego wykorzystanie - może nam służyć jako nadzienie do pierogów, farsz do naleśników czy krokietów lub dość łatwo możemy przerobić go na sos do kaszy, makaronu czy kopytek.

U mnie dziś stanęło na naleśnikach.



Farsz zero waste - przepis

Do przygotowani farszu będą Ci potrzebne:

  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • 5 plastrów wędliny,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • kilka ciemnych oliwek,
  • łyżka sosu ostrygowego,
  • łyżeczka zielonej czubrycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża kolendra.

1. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
2. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki (cząstki, plastry itp., jak Ci pasuje).
3. Na dużej patelni rozgrzej olej, zrumień cebulę, dodaj kawałki papryki i plasterki wędliny, chwilę przesmaż aż papryka zmięknie, po czym dodaj posiekaną kapustę pekińską, plastry oliwek, czubrycę i sos ostrygowy i wszystko wymieszaj.
4. Na koniec dołóż na patelnię kawałki pomidorów i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger