Od dziecka jestem fanką omletów na słodko. Pyszne śniadanie wprawiające w dobry nastrój na początek dnia. Z czasem jednak przekonałam się do tego, że wytrawne omlety mogą być tak samo smaczne i tak samo dobrze pomogą zacząć nowy dzień.
Wytrawne omlety mają dodatkowo tę zaletę, że łatwo dodać do nich jedną z obowiązkowych dziennych porcji warzyw 😉
Omlet z awokado - przepis na 1 porcję
Do przygotowania omleta będą Ci potrzebne:
- 2 jajka,
- łyżka wody gazowanej,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 1/2 awokado,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta czarnuszki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka wbij do miseczki, dolej wodę, ubij rózgą i dopraw solą i pieprzem.
2. Na rozgrzane na patelni masło wlej rozbite jajka.
3. Gdy spód zacznie się ścinać tak potrząsaj patelnią, pomagając sobie łopatką, aby omlet zwinął się w rulon.
4. Przełóż omlet na talerz zawinięciem do dołu.
5. Połówkę awokado pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i połóż na omlecie.
6. Całość posyp czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz