Muffinki to pyszny pomysł na deser. Zazwyczaj przygotowywane się jednak z mąki pszennej, którą nie wszyscy mogą jeść - jest wykluczana z diety osób chorujących choćby na cukrzycę, insulinooporność czy celiakię. Można to jednak dość łatwo obejść - gdyby zamienić mąkę pszenną na np. gryczaną, która jest bezglutenowa i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, odrobiną słodkości będą się mogły cieszyć także osoby eliminujące mąkę pszenną z codziennej diety.
Muffiny gryczane z kremem śmietanowym - przepis
Do przygotowania muffinów będą Ci potrzebne:
- 250g mąki gryczanej,
- 2 jajka,
- 200ml mleka,
- 50ml oleju rzepakowego,
- 50g ksylitolu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jabłko,
- banan.
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 300ml śmietanki kremówki,
- galaretka cytrynowa bez cukru,
- 70ml wrzątku,
- 1-2 łyżki ksylitolu.
1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia.
2. W drugiej miseczce rozbełtaj jajka z mlekiem i olejem.
3. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj.
4. Obrane jabłko pokrój w kostkę, a banana w półplastry i dodaj do ciasta, po czym ponownie wymieszaj.
5. Ciasto przelej do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut.
6. Galaretkę z ksylitolem wymieszaj rózgą z wrzątkiem, odstaw do ostudzenia. Ponieważ galaretka zawiera mało wody mieszaj co jakiś czas, aby zbyt szybko nie zakrzepła.
7. Schłodzoną kremówkę ubij, dodaj do niej galaretkę i wymieszaj. Całość przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na upieczone muffinki.
8. Udekoruj ciastka ulubionymi dodatkami, np. jadalnymi kwiatami lub sezonowymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz