sierpnia 05, 2023

Grzanki z tapenadą

Tapenada to prowansalska pasta na bazie ciemnych oliwek. Ma wytrawny smak i idealnie nadaje się jako pasta do pieczywa, choć dobrze też sprawdzi się jako dodatek do serów czy pieczonej ryby.

Przepisów na tapenadę jest wiele - podstawą są zawsze oliwki, ale poza tym możemy wybierać najbardziej odpowiadające nam dodatki, np. bakłażan, suszone pomidory czy anchois.



Grzanki z tapenadą - przepis 

Do przygotowania tapenady będą Ci potrzebne:

  • 200g czarnych oliwek bez pestek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka kaparów,
  • 2 fileciki anchois,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na pastę, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Kromki chleba lub bagietki skrop oliwą z oliwek, włóż na chwilę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
3. Na grzankach rozsmaruj tapenadę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger