Tapenada to prowansalska pasta na bazie ciemnych oliwek. Ma wytrawny smak i idealnie nadaje się jako pasta do pieczywa, choć dobrze też sprawdzi się jako dodatek do serów czy pieczonej ryby.
Przepisów na tapenadę jest wiele - podstawą są zawsze oliwki, ale poza tym możemy wybierać najbardziej odpowiadające nam dodatki, np. bakłażan, suszone pomidory czy anchois.
Grzanki z tapenadą - przepis
Do przygotowania tapenady będą Ci potrzebne:
- 200g czarnych oliwek bez pestek,
- ząbek czosnku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka kaparów,
- 2 fileciki anchois,
- sól i pieprz do smaku.
1. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na pastę, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Kromki chleba lub bagietki skrop oliwą z oliwek, włóż na chwilę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
3. Na grzankach rozsmaruj tapenadę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz