lipca 24, 2023

Zapiekana tortilla z warzywami

Tortilla to produkt z kuchni meksykańskiej, który uwielbiam wykorzystywać w swojej kuchni. Jest bardzo wygodna np. do przygotowania drugiego śniadania na wynos - wystarczy zawinąć w placek wcześniej przygotowany farsz i pyszny lunch gotowy.

Równie często wykorzystuję jednak tortille do przygotowywania dań na ciepło - obiadów lub kolacji.

Dziś akurat postawiłam na tzw. czyszczenie lodówki, czyli danie warzywne z wykorzystaniem wszystkiego, co znajdę w kuchni.



Zapiekana tortilla z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanych tortilli będą Ci potrzebne:

  • 8 placków tortilli,
  • 300g marchewki,
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • papryka,
  • 300g cukinii,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 400g jogurtu naturalnego,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przesyp do miseczki i oprósz szczyptą soli, po czym odstaw na chwilę, aż puści sok.
2. Zetrzyj marchewki i posiekaj kapustę oraz cebulę.
3. Paprykę pokrój w kostkę.
4. Cukinię odciśnij z soku.
5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, marchew, paprykę, dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj cukinię i smaż przez chwilę mieszając.
6. Na koniec wbij na patelnię 2 jajka i wymieszaj, aby farsz lekko się związał.
7. Nakładaj porcje farszu na tortillę (możesz wykorzystać kupne lub przygotować domowe tortille) i zawijaj podobnie jak gołąbki (najpierw boki, potem w rulon).
8. Zawinięte tortille podpiecz na grillu elektrycznym lub z podsmaż z obu stron na patelni.
9. Czosnek posiekaj, wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku.
10. Gotowe tortille podawaj z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger