Tortilla to produkt z kuchni meksykańskiej, który uwielbiam wykorzystywać w swojej kuchni. Jest bardzo wygodna np. do przygotowania drugiego śniadania na wynos - wystarczy zawinąć w placek wcześniej przygotowany farsz i pyszny lunch gotowy.
Równie często wykorzystuję jednak tortille do przygotowywania dań na ciepło - obiadów lub kolacji.
Dziś akurat postawiłam na tzw. czyszczenie lodówki, czyli danie warzywne z wykorzystaniem wszystkiego, co znajdę w kuchni.
Zapiekana tortilla z warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanych tortilli będą Ci potrzebne:
- 8 placków tortilli,
- 300g marchewki,
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty,
- 2 cebule,
- papryka,
- 300g cukinii,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 400g jogurtu naturalnego,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przesyp do miseczki i oprósz szczyptą soli, po czym odstaw na chwilę, aż puści sok.
2. Zetrzyj marchewki i posiekaj kapustę oraz cebulę.
3. Paprykę pokrój w kostkę.
4. Cukinię odciśnij z soku.
5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, marchew, paprykę, dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj cukinię i smaż przez chwilę mieszając.
6. Na koniec wbij na patelnię 2 jajka i wymieszaj, aby farsz lekko się związał.
7. Nakładaj porcje farszu na tortillę (możesz wykorzystać kupne lub przygotować domowe tortille) i zawijaj podobnie jak gołąbki (najpierw boki, potem w rulon).
8. Zawinięte tortille podpiecz na grillu elektrycznym lub z podsmaż z obu stron na patelni.
9. Czosnek posiekaj, wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku.
10. Gotowe tortille podawaj z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz