lipca 03, 2023

Orkiszowa pizza wegetariańska

Niemal wszyscy uwielbiamy fast foody, choć zdajemy sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy wybór na posiłek.

Można to jednak zmienić przygotowując domowe wersje hamburgerów, kebabów czy pizzy. W ten sposób fast foody mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Moim ulubionym fast foodem jest chyba pizza. A sposobów na jej zdrowszą wersję jest wiele - możemy przygotować pizzę z płatkami owsianymi, pizzę z semoliny czy pizzę z twarogu.

Dziś czas na kolejną wersję - orkiszową.



Orkiszowa pizza wegetariańska - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pizzy będą Ci potrzebne:

  • 350g mąki orkiszowej,
  • 30g drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 120ml wody,
  • łyżeczka cukru,
  • słoik marynowanych karczochów,
  • 2 pomidory,
  • 200g mozzarelli,
  • garść oliwek.

1. Dwie łyżki mąki połącz z drożdżami, cukrem i połową wody, po czym odstaw do wyrośnięcia.
2. Resztę mąki wsyp do miski, dodaj oliwę i sól, po czym dodaj zaczyn i wyrób ciasto.
3. Karczochy, oliwki, pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
4. Ciasto w misce przekrój na krzyż, aby powstały 4 porcje. Każdą z nich wyrób jeszcze raz na blacie podsypanym mąką, rozwałkuj, a na koniec uformuj palcami grubszy brzeg na obwodzie placka.
5. Na każdym krążku ciasta wyłóż plastry warzyw i przykryj mozzarellą.
6. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez ok. 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger