Niemal wszyscy uwielbiamy fast foody, choć zdajemy sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy wybór na posiłek.
Można to jednak zmienić przygotowując domowe wersje hamburgerów, kebabów czy pizzy. W ten sposób fast foody mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Moim ulubionym fast foodem jest chyba pizza. A sposobów na jej zdrowszą wersję jest wiele - możemy przygotować pizzę z płatkami owsianymi, pizzę z semoliny czy pizzę z twarogu.
Dziś czas na kolejną wersję - orkiszową.
Orkiszowa pizza wegetariańska - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pizzy będą Ci potrzebne:
- 350g mąki orkiszowej,
- 30g drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 120ml wody,
- łyżeczka cukru,
- słoik marynowanych karczochów,
- 2 pomidory,
- 200g mozzarelli,
- garść oliwek.
1. Dwie łyżki mąki połącz z drożdżami, cukrem i połową wody, po czym odstaw do wyrośnięcia.
2. Resztę mąki wsyp do miski, dodaj oliwę i sól, po czym dodaj zaczyn i wyrób ciasto.
3. Karczochy, oliwki, pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
4. Ciasto w misce przekrój na krzyż, aby powstały 4 porcje. Każdą z nich wyrób jeszcze raz na blacie podsypanym mąką, rozwałkuj, a na koniec uformuj palcami grubszy brzeg na obwodzie placka.
5. Na każdym krążku ciasta wyłóż plastry warzyw i przykryj mozzarellą.
6. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz