Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, to jeden z bardziej kalorycznych owoców,100g zawiera aż 160 kcal. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu - od 13 do 24%.
Znajdziemy tam znikomą ilość białka (1-3%) i węglowodanów (0,8-4,8%), za to całkiem sporo błonnika (1,4-3%).
Czy zatem warto włączyć je do diety? Zdecydowanie tak!
Awokado bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ma bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6.
Zawiera sterole roślinne, które sprzyjają zmniejszeniu stężenia cholesterolu.
Znajdziemy w nim także fosfor, magnez, miedź, potas, żelazo oraz witaminy A, C, E i z grupy B - zwłaszcza kwas foliowy.
Awokado sprawdzi się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Sama uwielbiam dodawać je do sałatek.
Sałatka z awokado i chili - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 1 opakowanie mixu sałat,
- 2 awokado,
- papryczka chili,
- 4 łyżki pestek słonecznika,
- 3 gałązki bazylii,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka oleju sezamowego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Mix sałat wyłóż na talerze.
2. Awokado obierz i pokrój w półplastry.
3. Papryczkę chili posiekaj, wyłóż je na sałatę, dodaj listki bazylii i posiekaną natkę.
4. Słonecznik upraż na suchej patelni i posyp nim sałatki.
5. Oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i sok z cytryny wymieszaj do połączenia się składników, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Otrzymanym sosem polej sałatki.
Sałatkę możesz podać z pieczywem. Ja tym razem przygotowałam chrupiące grzanki - świetnie pasowały do świeżej sałatki.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam