maja 08, 2023

Sos chimichurri

Chimichurri to słynny sos do steków wywodzący się z Argentyny, choć popularność zyskał już w zasadzie na całym świecie. Przygotowywany jest na bazie czosnku, chili i świeżych ziół, które grają tu główną rolę.

Sos jest prosty do zrobienia i świetnie nadaje się do grillowanych mięs (w końcu mamy już sezon grilla, więc trzeba korzystać 😉) czy pieczonych pierogów, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do wędlin, ryb, owoców morza czy hummusu.



Sos chimichurri - przepis

Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:

  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek kolendry z łodyżkami,
  • szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • ok. 100ml oliwy z oliwek,
  • łyżka octu winnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek, pokrojoną papryczkę chili i szalotkę zblenduj.
2. Dodaj zioła, oliwę, ocet, sok z cytryny i miksuj pulsacyjnie do momentu, aż powstanie gęsty sos z drobno posiekanymi listkami.
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Jeżeli po wyjęciu z lodówki sos będzie zbyt gęsty możesz dolać jeszcze trochę oliwy i wymieszać.

Jeśli masz dużo ziół pod ręką możesz przygotować więcej sosu i zamrozić. Zimą będzie wspaniałym przypomnieniem letnich smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger