Chimichurri to słynny sos do steków wywodzący się z Argentyny, choć popularność zyskał już w zasadzie na całym świecie. Przygotowywany jest na bazie czosnku, chili i świeżych ziół, które grają tu główną rolę.
Sos jest prosty do zrobienia i świetnie nadaje się do grillowanych mięs (w końcu mamy już sezon grilla, więc trzeba korzystać 😉) czy pieczonych pierogów, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do wędlin, ryb, owoców morza czy hummusu.
Sos chimichurri - przepis
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek kolendry z łodyżkami,
- szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- ok. 100ml oliwy z oliwek,
- łyżka octu winnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek, pokrojoną papryczkę chili i szalotkę zblenduj.
2. Dodaj zioła, oliwę, ocet, sok z cytryny i miksuj pulsacyjnie do momentu, aż powstanie gęsty sos z drobno posiekanymi listkami.
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Jeżeli po wyjęciu z lodówki sos będzie zbyt gęsty możesz dolać jeszcze trochę oliwy i wymieszać.
Jeśli masz dużo ziół pod ręką możesz przygotować więcej sosu i zamrozić. Zimą będzie wspaniałym przypomnieniem letnich smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz