maja 05, 2023

Mus bananowo-kakaowy

Jak zrobić, żeby się nie narobić?
Odwieczne pytanie, na które akurat w kuchni czasem zadziwiająco łatwo znaleźć odpowiedź. Szczególnie przy przygotowywaniu deserów - nie wszystkie wymagają stania przy kuchence czy pieczenia w piekarniku i czekania, aż w końcu te ciasteczka się upieką i będzie można je zjeść.

Dziś pokażę Wam przepis na naprawdę błyskawiczny deser, jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jest jednak pewien szkopuł - pierwszy krok, czyli przygotowanie bananów, najlepiej zrobić już dzień wcześniej, aby porządnie zmarzły w zamrażarce. Na szczęście zajmie to dosłownie minutę lub dwie 😉




Mus bananowo-kakaowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania musu będą Ci potrzebne:
  • 7 bananów,
  • 250ml mleka 2%,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 20g posiekanych migdałów.

1. Sześć bananów obierz i pokrój w plastry, przełóż do pojemnika i wstaw na noc do zamrażarki.
2. Zamrożone banany przełóż do kielicha blendera, dodaj kakao, miód lub syrop klonowy i zalej mlekiem.
3. Wszystko dokładnie zmiksuj i wyłóż do miseczek.
4. Ostatniego banana pokrój na cienkie plasterki, wyłóż na mus i posyp migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger