Majówkę zapowiadali chmurną i ponurą, ale w sumie nie jest tak źle. Co prawda letnich temperatur nie uświadczymy, ale nie pada i świeci słońce, nie jest więc najgorzej.
Część z nas, Ci bardziej odporni na temperaturę, zaczęli już zapewne sezon grillowy, pamiętajcie jednak, że nie samym grillem człowiek żyje 😉
Dlatego dziś proponuję lekką i zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzi się na lekki lunch, ale też na śniadanie dla osób, które nie lubią dużo jeść z samego rana.
Twarożek z roszponką i melonem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania twarożku będą Ci potrzebne:
- opakowanie roszponki,
- 200g twarogu półtłustego,
- ok. 300g melona,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka syropu klonowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- sól i pieprz do smaku.
1. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
2. Melon obierz i pokrój w sporą kostkę.
3. Twaróg pokrusz na 2-3 centymetrowe kawałki.
4. Roszponkę rozłóż na talerze, na wierzchu połóż kawałki melona i twarogu, posyp pestkami słonecznika.
5. Do słoiczka wlej oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dobrze zakręć i mocno wstrząśnij, aż składniki połączą się i utworzą sos.
6. Przygotowanym sosem polej sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz