maja 03, 2023

Twarożek z roszponką i melonem

Majówkę zapowiadali chmurną i ponurą, ale w sumie nie jest tak źle. Co prawda letnich temperatur nie uświadczymy, ale nie pada i świeci słońce, nie jest więc najgorzej.

Część z nas, Ci bardziej odporni na temperaturę, zaczęli już zapewne sezon grillowy, pamiętajcie jednak, że nie samym grillem człowiek żyje 😉

Dlatego dziś proponuję lekką i zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzi się na lekki lunch, ale też na śniadanie dla osób, które nie lubią dużo jeść z samego rana.



Twarożek z roszponką i melonem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania twarożku będą Ci potrzebne:

  • opakowanie roszponki,
  • 200g twarogu półtłustego,
  • ok. 300g melona,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
2. Melon obierz i pokrój w sporą kostkę.
3. Twaróg pokrusz na 2-3 centymetrowe kawałki.
4. Roszponkę rozłóż na talerze, na wierzchu połóż kawałki melona i twarogu, posyp pestkami słonecznika.
5. Do słoiczka wlej oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dobrze zakręć i mocno wstrząśnij, aż składniki połączą się i utworzą sos.
6. Przygotowanym sosem polej sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger