Pojutrze w końcu wyjeżdżam na wyczekany urlop. Trochę aktywnego wypoczynku i ciut więcej świętego spokoju 😁
Przed wyjazdem nie ma sensu kupować jedzenia, zawsze staram się wyjadać to, co mam w domu, żeby podczas mojej nieobecności nie stworzył mi się w kuchni jakiś nowy ekosystem...
W takim przypadku bardzo wdzięcznym pomysłem na obiad są pierogi. Co prawda wymagają nieco pracy (jak dobrze, że jest weekend 😉), ale farsz możemy skomponować niemal dowolnie z tego, co akurat mamy w kuchni. Nie musimy ograniczać się do twarogu, mięsa czy owoców. Ja dziś przygotowałam farsz na bazie ziemniaków, komosy ryżowej i ciecierzycy.
Pierogi zero waste - przepis
Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne:
- 400g mąki semoliny,
- ok. 200ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
- 100g ugotowanej komosy ryżowej,
- 2 cebule,
- 200g ugotowanych ziemniaków,
- 1/2 puszki ciecierzycy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz