Raita to dip, który w kuchni indyjskiej tradycyjnie przygotowuje się z jogurtu greckiego, świeżego ogórka i przypraw. Smaku i aromatu dodaje przede wszystkim kolendra, a także kminek i pieprz - czarny lub cayenne. Na pierwszy rzut oka przypomina trochę greckie tzatziki.
Raitę można przygotować na wiele sposobów, np. z owocami lub warzywami strączkowymi. Możemy spotkać raitę z ananasem, burakiem, dynią i mango, marchewką czy szpinakiem. Najpopularniejsza jest jednak podstawowa wersja z ogórkiem.
Raita w Indiach jest traktowana jako doskonała przekąska w sam raz na upały. W wersji schłodzonej nie tylko orzeźwia, ale też syci. Bardzo istotna jest temperatura podania - dip nie powinien być ciepły, ale też nie może być za zimny.
Raita doskonałe sprawdzi się jako dodatek do pieczywa (np. indyjskiego chlebka naan) czy mięs podawanych bez sosów.
W rzadszej wersji raita w Indiach traktowana jest tak, jak u nas klasyczny chłodnik.
Raita z ogórkiem, miętą i kolendrą - przepis podstawowy na 2 porcje
Do przygotowania raity będą Ci potrzebne:
- 400g jogurtu greckiego,
- 1 długi lub 2 gruntowe ogórki,
- kilka listków mięty,
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry (razem z łodyżkami),
- szczypta soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz