maja 22, 2023

Raita z ogórkiem, miętą i kolendrą

Raita to dip, który w kuchni indyjskiej tradycyjnie przygotowuje się z jogurtu greckiego, świeżego ogórka i przypraw. Smaku i aromatu dodaje przede wszystkim kolendra, a także kminek i pieprz - czarny lub cayenne. Na pierwszy rzut oka przypomina trochę greckie tzatziki.

Raitę można przygotować na wiele sposobów, np. z owocami lub warzywami strączkowymi. Możemy spotkać raitę z ananasem, burakiem, dynią i mango, marchewką czy szpinakiem. Najpopularniejsza jest jednak podstawowa wersja z ogórkiem.

Raita w Indiach jest traktowana jako doskonała przekąska w sam raz na upały. W wersji schłodzonej nie tylko orzeźwia, ale też syci. Bardzo istotna jest temperatura podania - dip nie powinien być ciepły, ale też nie może być za zimny.

Raita doskonałe sprawdzi się jako dodatek do pieczywa (np. indyjskiego chlebka naan) czy mięs podawanych bez sosów. 

W rzadszej wersji raita w Indiach traktowana jest tak, jak u nas klasyczny chłodnik.



Raita z ogórkiem, miętą i kolendrą - przepis podstawowy na 2 porcje

Do przygotowania raity będą Ci potrzebne:

  • 400g jogurtu greckiego,
  • 1 długi lub 2 gruntowe ogórki,
  • kilka listków mięty,
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry (razem z łodyżkami),
  • szczypta soli i pieprzu.

1. Ogórka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.
2. Listki mięty i kolendrę posiekaj.
3. Wszystkie składniki dodaj do schłodzonego jogurtu, dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszaj.

Przepis jest na wersję podstawową. Możecie ją dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych przypraw, np. czosnku, kminku, kuminu czy pieprzu kajeńskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger