Spaghetti to, zaraz po pizzy, jedno z najpopularniejszych włoskich dań.
Wersji tego dania jest tyle, że niemal nie sposób zliczyć - możemy przygotować je między innymi po bolońsku, z warzywami, z owocami morza, z sosem serowym czy z oliwą.
Dziś u mnie w domu na obiad było spaghetti z domowymi klopsikami. Do przygotowania klopsików może wybrać w zasadzie dowolne mięso, które najbardziej Wam smakuje - sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina czy drób. Ja tym razem wybrałam wołowinę.
Spaghetti z domowymi klopsikami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:
- 500g makaronu spaghetti,
- 500g mielonej wołowiny,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka pietruszki,
- jajko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 70g parmezanu.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 500ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka oregano,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
1. Zetrzyj parmezan.
2. Posiekaj czosnek, cebulę i natkę pietruszki, dodaj wszystko do mięsa i dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Warto posiekać czosnek chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Uformuj kulki z mięsa.
4. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż przygotowane kulki ze wszystkich stron aż zbrązowieją.
5. Posiekaj czosnek i cebulę do sosu.
6. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj passatę pomidorową. Całość przypraw oregano, solą i pieprzem, a następnie gotuj przez 20 minut. Jeśli zbyt zgęstnieje dolej trochę wody.
7. Dodaj do sosu przygotowane wcześniej pulpeciki i gotuj jeszcze 15 minut.
8. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku.
9. Odcedzając makaron odlej trochę wody z gotowania i dodaj ją do sosu.
10. Makaron wrzuć do sosu i całość wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz