Od dziecka uwielbiałam babki marmurkowe. Takie dwukolorowe ciasta wydawały mi się bardzo trudne do zrobienia, zahaczało to dla mnie niemal o sztuki magiczne.
Co prawda gdy dorosłam okazało się, że w babce marmurkowej nie ma żadnej specjalnej magii i jej przygotowanie jest stosunkowo proste, nadal jednak je uwielbiam i są obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole.
Owsiana babka marmurkowa - przepis
Do przygotowania babki będą Ci potrzebne:
- 5 jajek,
- 250g ksylitolu,
- 260g mąki owsianej,
- 100g miękkiego masła,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- ok. pół szklanki mleka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szczypta soli.
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka zmiksuj z ksylitolem, partiami dodawaj mąkę cały czas miksując. Na koniec dodaj masło i wanilię i ponownie wymieszaj.
4. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części, do jednej z nich dodaj kakao z łyżką mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli masy staną się zbyt gęste dodaj trochę mleka, aby konsystencja ciasta stałą się lekko lejąca.
6. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i nakładaj do niej naprzemiennie jasną oraz ciemną masę.
7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe wbij w środek patyczek - jeśli będzie suchy, ciasto jest już upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz