Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która do dziś króluje w Wielką Niedzielę na świątecznych stołach w całej wschodniej Polsce.
Jej nazwa wzięła się od słowa Pascha, które w chrześcijaństwie obrządku wschodniego jest synonimem Wielkanocy - to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie.
Tradycyjna pascha przygotowywana jest z twarogu ucieranego z żółtkami i cukrem z dodatkiem innych składników, np. bakalii, czekolady czy wanilii.
Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy - na zimno i na gorąco. Na zimno przyrządza się ją z twarogu ucieranego z dodatkami, natomiast w przypadku paschy na gorąco twaróg można zastąpić kwaśnym mlekiem (lub słodkim z dodatkiem kwaśnej śmietany), które w czasie gotowania się warzy.
U mnie na wielkanocnym stole króluje pascha przygotowywana na ciepło z twarogu.
Gotowana pascha - przepis na 12 porcji
Do przygotowania paschy będą Ci potrzebne:
- 200g masła,
- 200g ksylitolu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 żółtka,
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 100g migdałów w słupki,
- 100g suszonych moreli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz