Kotlet mielony to polska klasyka, jada się je chyba w każdym domu. Ale jak to bywa z klasyką - co dom, to inaczej.
Połączenie kotleta z camembertem i gruszką co prawda niekoniecznie jest klasyczną opcją na niedzielny obiad, ale z pewnością przypadnie do gustu fanom tego sera.
Mielone z gruszką - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- 400g mielonego drobiu,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 60g sera camembert,
- 2 gruszki,
- 2 łyżki tartej bułki,
- ok. 3 łyżki wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Zmiel 400g piersi kurczaka lub indyka.
2. Czosnek i natkę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Posiekane warzywa i natkę dodaj do mięsa i wbij jajko.
5. Bułkę tartą (najlepiej razową) wymieszaj z wodą, również dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i wyrób całość na jednolitą masę.
6. Uformuj 4 kotlety.
7. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
8. Camembert pokrój w plasterki.
9. Na patelni rozgrzej olej, kotlety usmaż z jednej strony. Przełóż na drugą stronę na usmażonej części połóż plasterki sera i cząstki gruszki. Smaż, aż ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz