Gofry to przekąska, którą kojarzymy z czymś słodkim - nic dziwnego, zazwyczaj jadamy je z dżemem, bitą śmietaną i owocami czy słodką polewą. Pamiętam jako dziecko zawsze jak jechałam z rodzicami nad morze to obowiązkowym punktem spaceru był gofr z bitą śmietaną i polewą karmelową. Słodkie do potęgi, nie dało się zjeść więcej niż jednego, a i to czasem z trudem.
Dzieckiem do prawda już dawno nie jestem, ale do gofrów nadal mam słabość. Tym razem jednak przygotowuję je po prostu w domu i raczej ze zdrowszymi dodatkami niż sam cukier 😉
Ostatnio w weekend naszło mnie właśnie na takie śniadanie, a żeby nie było za słodko na sam początek dnia połowa gofrów była przygotowana na słodko, a druga połowa na wytrwanie.
Gofry na słodko i na wytrawnie - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 400ml mleka,
- 100g masła,
- łyżeczka cukru,
- 330g mąki orkiszowej,
- 7g suchych drożdży,
- 2 jajka,
- olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy.
- 4 jajka,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- ulubione kiełki,
- sól i pieprz do smaku,
- 8 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 gruszki,
- garść borówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz