lutego 27, 2023

Gofry na słodko i na wytrawnie

Gofry to przekąska, którą kojarzymy z czymś słodkim - nic dziwnego, zazwyczaj jadamy je z dżemem, bitą śmietaną i owocami czy słodką polewą. Pamiętam jako dziecko zawsze jak jechałam z rodzicami nad morze to obowiązkowym punktem spaceru był gofr z bitą śmietaną i polewą karmelową. Słodkie do potęgi, nie dało się zjeść więcej niż jednego, a i to czasem z trudem.

Dzieckiem do prawda już dawno nie jestem, ale do gofrów nadal mam słabość. Tym razem jednak przygotowuję je po prostu w domu i raczej ze zdrowszymi dodatkami niż sam cukier 😉

Ostatnio w weekend naszło mnie właśnie na takie śniadanie, a żeby nie było za słodko na sam początek dnia połowa gofrów była przygotowana na słodko, a druga połowa na wytrwanie.


Gofry na słodko i na wytrawnie - przepis na 4 porcje

Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:

  • 400ml mleka,
  • 100g masła,
  • łyżeczka cukru,
  • 330g mąki orkiszowej,
  • 7g suchych drożdży,
  • 2 jajka,
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy.
Do przygotowania dodatków do gofrów będą Ci potrzebne:
  • 4 jajka,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • ulubione kiełki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 8 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 gruszki,
  • garść borówek.

1. Składniki ciasta wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
2. Gofrownicę posmaruj olejem (najlepiej silikonowym pędzelkiem) i usmaż gofry.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż jajka sadzone, dopraw solą i pieprzem.
4. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
5. Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
6. Na połowę gofrów wyłóż jajka, ułóż na wierzch pomidorki i ulubione kiełki.
7. Resztę gofrów posmaruj jogurtem, na wierzch ułóż cząstki gruszek i borówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger