stycznia 30, 2023

Sojonez, czyli sojowy majonez

Przepisów na wegański majonez w Internecie można znaleźć co najmniej kilka. Jajka można zastąpić np. awokado - dzięki temu uzyskamy produkt o podobnej kremowej konsystencji. Smakowo będzie jednak dość znacznie odbiegał od tego klasycznego.

Czy jednak możemy uzyskać wegański majonez o zbliżonym smaku do tego klasycznego, jeśli nie dodamy do niego jajek, które jakby nie patrzeć są jednym z podstawowych składników? Okazuje się, że tak.

Kala Namak, czyli czarna sól, wydobywana jest głównie na hawajskiej wyspie Molokai. Jej właściwości są niezwykłe m.in. przez sposób jej pozyskiwania - mieszkańcy wyspy najpierw filtrują wodę, następnie przelewają ją do specjalnych mis wytworzonych z wulkanicznej skały, po czym poddają ją działaniu promieni słonecznych. Woda odparowuje, a sól miesza się ze składnikami mineralnymi, m.in. chlorem czy żelazem. Swoją barwę zawdzięcza jednak zawartości aktywnego węgla drzewnego.

Sól ta jest lepszą alternatywą niż klasyczna biała sól dla osób z chorobami serca, problemami układu kostnego czy narażonych na silny stres ze względu na zawartość potasu i wapnia. Należy jednak pamiętać, że to mimo wszystko nadal sól, nie powinniśmy więc używać jej bez umiaru.

Kala Namak w smaku przypomina jajka, dzięki czemu idealnie nadaje się do wegańskich potraw, takich jak tofucznica czy dodatków, jak np. wegański majonez. Wiele osób twierdzi też, że jest ona bardziej gorzka niż słona, jeśli więc używacie jej pierwszy raz róbcie to ostrożnie.



Sojonez, czyli sojowy majonez - przepis

Do przygotowania sojonezu będą Ci potrzebne:

  • szklanka napoju sojowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • sól lub czarna sól,
  • 1/2 - 3/4 szklanki oleju,
  • pieprz do smaku.

1. Napój wlej do wąskiego, wysokiego naczynia i ubijaj blenderem, aż się spieni, po czym dodaj przyprawy, musztardę i blenduj dalej.
2. Bardzo powoli dolewaj cienką stróżką olej do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Blenduj jeszcze 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger