Przepisów na ciastko marchewkowe jest wiele. Moja ulubiona wersja to ciasto z mrożonej marchewki. Jest idealnie puszyste i wilgotne oraz łatwe do przygotowania. Długo też zachowuje świeżość.
Ciasto marchewkowe z lukrem - przepis na 16 porcji
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- opakowanie mrożonych mini marchewek (ewentualnie możesz zastąpić je mrożoną kostką z marchewki),
- 200g ksylitolu,
- 400g mąki owsianej,
- 200ml oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- 30g wiórków kokosowych,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Do przygotowania lukru będą Ci potrzebne:
- 100g ksylitolu,
- cytryna.
1. Marchewkę rozmroź i zblenduj na jednolitą masę.
2. Jajka ubij z ksylitolem aż powstanie puszysta, jednolita masa.
3. Powoli wlewaj olej cały czas miksując.
4. Do ubitej masy dodaj pulpę marchewkową i wiórki kokosowe, po czym wymieszaj.
5. Mąkę owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
6. Suche składniki wsypuj stopniowo do masy marchewkowej jednocześnie miksując.
7. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.
8. Wyciśnij sok z cytryny.
9. W młynku do kawy zmiel ksylitol (nie używaj tego samego młynka do mielenia kawy i przypraw, ponieważ zapach kawy zdominuje niemal wszystko - używaj osobnego młynka), po czym utrzyj go z sokiem z cytryny dodając tyle soku, aby powstała pożądana konsystencja lukru.
10. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz