stycznia 27, 2023

Ciasto marchewkowe z lukrem

Przepisów na ciastko marchewkowe jest wiele. Moja ulubiona wersja to ciasto z mrożonej marchewki. Jest idealnie puszyste i wilgotne oraz łatwe do przygotowania. Długo też zachowuje świeżość.



Ciasto marchewkowe z lukrem - przepis na 16 porcji

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • opakowanie mrożonych mini marchewek (ewentualnie możesz zastąpić je mrożoną kostką z marchewki),
  • 200g ksylitolu,
  • 400g mąki owsianej,
  • 200ml oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • 30g wiórków kokosowych,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Do przygotowania lukru będą Ci potrzebne:
  • 100g ksylitolu,
  • cytryna.

1. Marchewkę rozmroź i zblenduj na jednolitą masę.
2. Jajka ubij z ksylitolem aż powstanie puszysta, jednolita masa.
3. Powoli wlewaj olej cały czas miksując.
4. Do ubitej masy dodaj pulpę marchewkową i wiórki kokosowe, po czym wymieszaj.
5. Mąkę owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
6. Suche składniki wsypuj stopniowo do masy marchewkowej jednocześnie miksując.
7. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.
8. Wyciśnij sok z cytryny.
9. W młynku do kawy zmiel ksylitol (nie używaj tego samego młynka do mielenia kawy i przypraw, ponieważ zapach kawy zdominuje niemal wszystko - używaj osobnego młynka), po czym utrzyj go z sokiem z cytryny dodając tyle soku, aby powstała pożądana konsystencja lukru.
10. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger