Klasyczną zupę fasolową znają wszyscy.
Podobnie zupę szczawiową - kto w dzieciństwie nie jadł jej u babci czy w szkole?
A co, gdyby połączyć obie te zupy? U mnie w domu takie połączenie zasmakowało wszystkim 😄
Zupa z fasoli i szczawiu - przepis na 6 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 660g białej fasoli (3 puszki),
- słoik przecieru szczawiowego,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- por,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 kromek chleba razowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Do garnka włóż obrane marchewki i pietruszki, dodaj cebulę, pora oraz przyprawy, zalej wszystko wodą i ugotuj bulion.
2. Wyjmij warzywa z bulionu (marchewkę i pietruszkę możesz wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej).
3. Przecedź wywar, aby usunąć przyprawy.
4. Fasolę z puszek przełóż na sito, przelej zimną wodą, po czym przełóż do blendera, dodaj szklankę wywaru u zblenduj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
5. Zblendowaną fasolę dodaj do garnka z wywarem, zagotuj, po czym wlej przecier ze szczawiu, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
6. Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Kromki chleba skrop oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Przed podaniem zupy nie zapomnijcie dodać odrobiny jogurt lub mleka - wapń zawarty w tych produktach wiąże kwas szczawiowy, dzięki czemu czyni go nieprzyswajalnym przez nasz organizm.
Fasola i szczaw, brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń