Wszyscy wiemy, że brokuły to bardzo zdrowy produkt, najczęściej jednak wykorzystujemy tylko ich różyczki, a łodygi zazwyczaj lądują w koszu. Niewiele osób wie, że łodygi są równie zdrowe i również mogą być wykorzystane w kuchni - zwłaszcza w duchu "zero waste".
Łodygi brokułu dostarczą nam witaminę C i z grupy B, składniki mineralne, m.in. potas i żelazo, a także przeciwutleniacze oraz błonnik. W smaku przypominają kalarepę.
Łodygi brokułu możemy jeść na surowo, dusić, gotować lub smażyć - w zasadzie pełna dowolność. Możemy też je zamrozić, aby później wykorzystać jako dodatek np. do zup lub zapiekanek.
Stir-fry to jeden z charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej sposobów przygotowywania smażonych potraw - jej istotą jest krótkie podgrzewanie składników na silnym ogniu połączone z intensywnym mieszaniem. Idealna technika do przygotowania warzyw na ciepło, pamiętajcie jednak, aby je posiekać w słupki lub cienkie plasterki, żeby nie były surowe w środku.
Stir-fry z łodygą z brokułu - przepis
Do przygotowania warzyć będą Ci potrzebne:
- 2 łodygi brokułu,
- 2 marchewki,
- cebula,
- kalarepa,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz