grudnia 07, 2022

Stir-fry z łodygą z brokułu

Wszyscy wiemy, że brokuły to bardzo zdrowy produkt, najczęściej jednak wykorzystujemy tylko ich różyczki, a łodygi zazwyczaj lądują w koszu. Niewiele osób wie, że łodygi są równie zdrowe i również mogą być wykorzystane w kuchni - zwłaszcza w duchu "zero waste".

Łodygi brokułu dostarczą nam witaminę C i z grupy B, składniki mineralne, m.in. potas i żelazo, a także przeciwutleniacze oraz błonnik. W smaku przypominają kalarepę.

Łodygi brokułu możemy jeść na surowo, dusić, gotować lub smażyć - w zasadzie pełna dowolność. Możemy też je zamrozić, aby później wykorzystać jako dodatek np. do zup lub zapiekanek.

Stir-fry to jeden z charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej sposobów przygotowywania smażonych potraw - jej istotą jest krótkie podgrzewanie składników na silnym ogniu połączone z intensywnym mieszaniem. Idealna technika do przygotowania warzyw na ciepło, pamiętajcie jednak, aby je posiekać w słupki lub cienkie plasterki, żeby nie były surowe w środku.



Stir-fry z łodygą z brokułu - przepis

Do przygotowania warzyć będą Ci potrzebne:

  • 2 łodygi brokułu,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • kalarepa,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z łodyg brokułu odkrój zdrewniałe końcówki (ok. pół centymetra), obierz i pokrój w półplastry.
2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Kalarepę i marchewki obierz - marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalarepę przekrój na ćwiartki i każdą z nich pokrój w plasterki.
4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
5. Gotowe warzywa posyp ziarnami sezamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger