Tatar zazwyczaj kojarzymy ze świeżo przygotowanym mięsem wołowym. Wigilia to jednak tradycyjnie dzień bezmięsny. Dla miłośników tatara mam więc alternatywę rybną - tatar przygotowany ze śledzia. Z pewnością zasmakują w nim także miłośnicy tej ryby.
Tatar ze śledzia - przepis na 4 porcje
Do przygotowania tatara ze śledzia będą Ci potrzebne:
- 5 filetów ze śledzia w solance,
- 2 jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- łodyga selera naciowego,
- 2 szalotki,
- garść orzechów włoskich,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 3 łyżki łuskanego słonecznika,
- łyżka masła,
- 3 łyżki bułki tartej razowej,
- pieprz do smaku.
1. Filety śledziowe mocz kilka godzin w wodzie, po czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.
2. Jabłka obierz, pokrój w taką samą kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
3. Posiekaj łodygę selera, obrane szalotki i orzechy włoskie.
4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z dodatkiem oleju rzepakowego i musztardą, dodaj pieprz i ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę.
5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika i dodaj je do tatara.
6. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą (możesz przygotować ją w domu - wystarczy, że dzień lub dwa dni wcześniej ususzysz 3 kromki chleba razowego, po czym je zmielisz) i podgrzewaj mieszając do połączenia. Porcję tatara przed podaniem posyp razową kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz