grudnia 27, 2022

Zupa z sałatki jarzynowej

W czołówce wyrzucanych do kosza potraw są: sałatka jarzynowa, pieczywo, szynka, warzywa i owoce. Jako że jestem przeciwna wyrzucaniu jedzenia z założenia zawsze staram się znaleźć sposób, co zrobić, żeby jednak jak najwięcej wykorzystać.

Wiadomo, podstawą jest przygotowanie tyle jedzenia, ile będziemy w stanie zjeść. Polacy znani są jednak z tego, że jak święta, to na bogato, zazwyczaj więc coś jednak zostaje.

Pieczywo nie jest problemem - świeży chleb po kupieniu możemy zamrozić i odmrażać w miarę potrzeb w trakcie świąt lub już po nich. Jeśli jednak tego nie zrobiliście też nic straconego, pieczywo można ususzyć i zmielić na bułkę tartą.

Warzywa czy owoce można wykorzystać do przygotowania poświątecznego śniadania czy obiadu, choćby naleśników z twarogiem i owocami, leczo czy risotto z warzywami. Łatwo wykorzystać nawet owoce z wigilijnego kompotu - np. jako dodatek do ciasta z owocami z kompotu wigilijnego.

Co jednak zrobić z sałatką jarzynową? Co prawda u mnie w domu tradycyjna sałatka to posiłek niemal pierwszej potrzeby, rzadko więc zdarza się, aby został jej nadmiar po świętach. Jednak w wielu domach jest to danie numer jeden, które się wyrzuca. Między innymi dlatego, że szybko się psuje, nie poleży wiec za długo w lodówce. Co więc zrobić, aby ją uratować? Pomysł na to zaczerpnęłam od znanej edukatorki ekologicznej Sylwii Majcher - przerobiłam sałatkę na zupę!


Zupa z sałatki jarzynowej - przepis

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1-2 kromki czerstwego pieczywa,
  • szklanka sałatki jarzynowej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

1. Chleb pokrój w kostkę.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. W garnku rozgrzej olej, zeszklij w nim cebulę, dodaj kawałki pieczywa i przesmaż razem mieszając co jakiś czas.
4. Do garnka dodaj sałatkę jarzynową, całość zalej gorącą wodą i gotuj 15 minut, a następnie zblenduj na gładki krem.
5. Dopraw zupę solą i pieprzem, posyp natką pietruszką.
6. Podawaj z grzankami, uprażonymi pestkami dyni lub migdałami.

Jeśli zupa po zblendowaniu wyjdzie zbyt gęsta dolej jeszcze trochę wody, aby uzyskać odpowiadającą Ci konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger