grudnia 29, 2019

Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego

Kompot z suszonych owoców jest obowiązkową pozycją na Wigilię w moim domu.
Ale święta się skończyły, kompot wypity, a owoce zostały...

Żeby nie wyrzucać owoców postanowiłam spróbować zrobić z nimi ciasto.
Co ważne - ciasto wyszło! Wszyscy zjedli, więc wyszło smaczne 😄

Owoce wykorzystałam do zrobienia drożdżowej rolady z owocami.
Większość osób robi ciasto drożdżowe tylko na mące pszennej - ja wymieszałam mąkę pszenną z owsianą. Jest to dobra opcja dla osób, które ograniczają mąkę pszenną w swojej diecie, np. ze względów zdrowotnych.
Ciasto z mąką owsianą smakuje oczywiście trochę inaczej niż z samej mąki pszennej, ma też trochę inną konsystencję, ale myślę, że warto spróbować. Ja jestem fanką mąki owsianej od pierwszego ciasta, które zrobiłam z jej wykorzystaniem 😁



I jeszcze jedno - jeśli chcecie wykorzystać owoce z kompotu pamiętajcie, aby przechowywać je w lodówce, inaczej mogą nie przetrwać tych kilku dni.
A jeśli po świętach stwierdzicie, że macie dość ciast na jakiś czas, zawsze możecie owoce zamrozić i wykorzystać innym razem 😉

Drożdżowa rolada z owocami z kompotu wigilijnego - przepis

Do przygotowania rolady będziesz potrzebować:
  • 400g mąki owsianej,
  • 100g mąki pszennej,
  • 200ml letniego mleka,
  • płaską łyżeczkę cukru,
  • 25g drożdży,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 80g masła,
  • owoce z kompotu,
  • garść dowolnych orzechów,
  • garść migdałów,
  • opcjonalnie ksylitol i sok z cytryny.

1. Podgrzej mleko (uważaj, żeby nie zagotować).
2. Z 2 łyżek mąki pszennej, połowy mleka, drożdży i cukru zrób zaczyn (wymieszaj wszystko rózgą i przykryj ściereczką, po czym zostaw, aż urośnie).
3. W misce wymieszaj obie mąki z ksylitolem.
4. Kiedy zaczyn urośnie dodaj go do ciasta.
5. Dolej resztę mleka.
6. Rozpuść masło, dodaj do ciasta, po czym wbij jajka.
7. Dokładnie wyrób ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.
8. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na blacie na kształt prostokąta. Podsyp blat mąką, żeby ciasto się nie przykleiło.
9. Owoce z kompotu posiekaj, wymieszaj z orzechami i migdałami. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj rozwałkowane ciasto.
10. Zwiń roladę, wyłóż na płaską blachę i zostaw ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 15-20 minut.
11. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C.
12. Włóż ciasto do piekarnika, piecz 15 minut, po czym podnieś temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche - jeśli nie to zostaw je jeszcze kilka na kilka minut w piekarniku.
13. Jeśli chcesz możesz zrobić lukier: zmiel ksylitol na puder i wymieszaj z sokiem z cytryny. W zależności od tego, ile wykorzystasz ksylitolu, tyle będziesz potrzebować soku, dodawaj więc sok powoli, aby lukier nie wyszedł zbyt rzadki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger