Pyszny świąteczny deser, który pamięta się długo, zwłaszcza jeśli je się go tylko raz do roku. Sekretem jego smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa z miodem i bakaliami.
Maku i miodu nie brakuje na świątecznym stole, gdyż potrawy z ich dodatkiem miały symbolizować dostatek i płodność na następny rok.
Część osób ambitnie robi własne kluski według własnych upodobań smakowych, ale ponieważ przed świętami każdy ma dużo pracy w kuchni można sobie ułatwić życie gotując gotowy makaron kokardki lub łazanki, najlepiej z semoliny.
Kluski z makiem - przepis na 6 porcji.
Do przygotowania klusek z makiem będą Ci potrzebne:
- 200g makaronu,
- 250-300ml mleka,
- 100g mielonego maku,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g suszonych moreli,
- 50g migdałów (słupki),
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- miód do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz