grudnia 20, 2022

Kluski z makiem

Pyszny świąteczny deser, który pamięta się długo, zwłaszcza jeśli je się go tylko raz do roku. Sekretem jego smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa z miodem i bakaliami.

Maku i miodu nie brakuje na świątecznym stole, gdyż potrawy z ich dodatkiem miały symbolizować dostatek i płodność na następny rok.

Część osób ambitnie robi własne kluski według własnych upodobań smakowych, ale ponieważ przed świętami każdy ma dużo pracy w kuchni można sobie ułatwić życie gotując gotowy makaron kokardki lub łazanki, najlepiej z semoliny.



Kluski z makiem - przepis na 6 porcji.

Do przygotowania klusek z makiem będą Ci potrzebne:

  • 200g makaronu,
  • 250-300ml mleka,
  • 100g mielonego maku,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 50g suszonych moreli,
  • 50g migdałów (słupki),
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • miód do smaku.

1. Zagotuj mleko, dodaj mak (nie gotuj, ale przykryj pokrywką) i zaparzaj 2-3 godziny. Po tym czasie odciśnij mak na sitku.
2. Jeśli zamiast mielonego maku użyjesz zwykłego teraz go zmiel.
3. Ilość i skład mieszanki bakaliowej może być różny, w zależności od tego, co nam najbardziej smakuje, nie musisz mieszać dokładnie tych samych składników w identycznych ilościach. Ulubione bakalie wymieszaj z makiem, dodaj miodu do smaku (masz idealny pretekst, żeby trochę podjadać - w końcu musisz się upewnić, że mak nie wyjdzie za słodki...).
4. Masę makową wymieszaj z ugotowanym makaronem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger