O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba chyba przekonywać nikogo.
Równie ważny jednak jak sam produkt jest sposób jego przyrządzenia. Smażenie ryby na głębokim tłuszczu niekoniecznie wyjdzie nam na zdrowie. Najlepszą opcją jest przygotowanie ryby na parze - nie wchłania ona wtedy dodatkowego tłuszczu, a jednocześnie zachowuje najwięcej składników odżywczych.
Jednak jedną z moich ulubionych opcji jest ryba z grilla. Co prawda sezon na biesiady grillowe na ogródku już się skończył, jednak wiele osób ma w domu grille elektryczne lub patelnie grillowe. W warunkach zimowych sprawdzają się bardzo dobrze.
Grillowanie ma niezaprzeczalne zalety - potrawy zyskują niepowtarzalny smak i zapach. Są też dobrą alternatywą dla smażenia, produkty nie wchłaniają dodatkowego tłuszczu, a wprost przeciwnie, wytapia się on.
Grillowany łosoś z masłem szałwiowo-czosnkowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania łososia będą CI potrzebne:
- 4 kawałki łososia,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka szałwii,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz