listopada 07, 2022

Grillowany łosoś z masłem szałwiowo-czosnkowym

O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba chyba przekonywać nikogo.

Równie ważny jednak jak sam produkt jest sposób jego przyrządzenia. Smażenie ryby na głębokim tłuszczu niekoniecznie wyjdzie nam na zdrowie. Najlepszą opcją jest przygotowanie ryby na parze - nie wchłania ona wtedy dodatkowego tłuszczu, a jednocześnie zachowuje najwięcej składników odżywczych.

Jednak jedną z moich ulubionych opcji jest ryba z grilla. Co prawda sezon na biesiady grillowe na ogródku już się skończył, jednak wiele osób ma w domu grille elektryczne lub patelnie grillowe. W warunkach zimowych sprawdzają się bardzo dobrze.

Grillowanie ma niezaprzeczalne zalety - potrawy zyskują niepowtarzalny smak i zapach. Są też dobrą alternatywą dla smażenia, produkty nie wchłaniają dodatkowego tłuszczu, a wprost przeciwnie, wytapia się on.



Grillowany łosoś z masłem szałwiowo-czosnkowym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania łososia będą CI potrzebne:

  • 4 kawałki łososia,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka szałwii,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek obierz i posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Łososia oczyść i osusz, zdejmij skórę, po czym skrop mięso sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
3. Na rozgrzany ruszt grilla elektrycznego lub patelnię grillową (warto lekko spryskać olejem, żeby ryba nie przywierała) połóż filety i grilluj z obu stron po kilka minut.
4. Na małą patelnię wrzuć masło oraz posiekane czosnek i szałwię, po czym podgrzewaj do rozpuszczenia masła.
5. Zdjętą z grilla rybę lekko skrop masłem szałwiowo-czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger