października 13, 2022

Ziemniaki nadziewane śledziem

Śledź to popularna przekąska - jadamy go ze śmietaną, w oleju czy w sałatkach.

Dziś pokażę Wam jednak inny sposób na przygotowanie tej ryby - ziemniaki nadziewane śledziem.



Ziemniaki nadziewane śledziem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania nadziewanych ziemniaków będą Ci potrzebne:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 6 filetów śledzia w oleju,
  • czerwona papryka,
  • 500g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • sól z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki ze skórką dokładnie umyj, natrzyj olejem i owiń w folię aluminiową matową stroną na zewnątrz.
2. Owinięte ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości ziemniaków).
3. Wymieszaj jogurt z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny.
4. Śledzie i paprykę pokrój w kostkę i wymieszaj.
5. Ziemniaki odwiń z folii, jeszcze ciepłe przekrój na pół, na wierzch nałóż farsz śledziowy. Podawaj z sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger