Śledź to popularna przekąska - jadamy go ze śmietaną, w oleju czy w sałatkach.
Dziś pokażę Wam jednak inny sposób na przygotowanie tej ryby - ziemniaki nadziewane śledziem.
Ziemniaki nadziewane śledziem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania nadziewanych ziemniaków będą Ci potrzebne:
- 8 dużych ziemniaków,
- 6 filetów śledzia w oleju,
- czerwona papryka,
- 500g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1/4 łyżeczki chili,
- sól z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ziemniaki ze skórką dokładnie umyj, natrzyj olejem i owiń w folię aluminiową matową stroną na zewnątrz.
2. Owinięte ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości ziemniaków).
3. Wymieszaj jogurt z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny.
4. Śledzie i paprykę pokrój w kostkę i wymieszaj.
5. Ziemniaki odwiń z folii, jeszcze ciepłe przekrój na pół, na wierzch nałóż farsz śledziowy. Podawaj z sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz