Sałatki to popularne danie na lunch czy kolację. Sekretem ich popularności jest prostota - czasem wystarczy połączyć kilka prostych składników, żeby otrzymać pyszny posiłek, który na dodatek bez problemu możemy wziąć na wynos.
Dbajcie o to, by przygotowane przez Was sałatki były pełnowartościowe, czyli dostarczały wszystkich grup składników odżywczych.
Bazą są warzywa lub owoce, które są bogactwem witamin i składników mineralnych oraz dostarczą niezbędnych węglowodanów. Nie możemy jednak zapomnieć o białku - np. filet z piersi kurczaka, mozzarella czy sos jogurtowy, a także o dodatku zdrowych tłuszczu, np. pestki słonecznika, dyni czy oliwa z oliwek. Opcji do wyboru jest wiele, możemy więc dowolnie komponować nasze sałatki.
Sałatka z kalafiorem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- nieduży kalafior,
- garść słonecznika,
- puszka fasoli czarne oczko,
- mozzarella,
- 100g szpinaku baby,
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 200g jogurtu naturalnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kalafior podziel na różyczki i obgotuj je przez 5 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedź.
2. Na patelni upraż ziarna słonecznika.
3. Na sicie odcedź fasolę i przepłucz pod bieżącą wodą.
4. Na talerzu ułóż liście szpinaku, wyłóż na nie wymieszane różyczki kalafiora, fasolę, słonecznik i pokrojoną mozzarellę.
5. Składniki sosu wymieszaj i polej nim przygotowaną sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz