października 18, 2022

Sałatka z kalafiorem

Sałatki to popularne danie na lunch czy kolację. Sekretem ich popularności jest prostota - czasem wystarczy połączyć kilka prostych składników, żeby otrzymać pyszny posiłek, który na dodatek bez problemu możemy wziąć na wynos.
Dbajcie o to, by przygotowane przez Was sałatki były pełnowartościowe, czyli dostarczały wszystkich grup składników odżywczych. 
Bazą są warzywa lub owoce, które są bogactwem witamin i składników mineralnych oraz dostarczą niezbędnych węglowodanów. Nie możemy jednak zapomnieć o białku - np. filet z piersi kurczaka, mozzarella czy sos jogurtowy, a także o dodatku zdrowych tłuszczu, np. pestki słonecznika, dyni czy oliwa z oliwek. Opcji do wyboru jest wiele, możemy więc dowolnie komponować nasze sałatki.




Sałatka z kalafiorem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
  • nieduży kalafior,
  • garść słonecznika,
  • puszka fasoli czarne oczko,
  • mozzarella,
  • 100g szpinaku baby,
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kalafior podziel na różyczki i obgotuj je przez 5 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedź.
2. Na patelni upraż ziarna słonecznika.
3. Na sicie odcedź fasolę i przepłucz pod bieżącą wodą.
4. Na talerzu ułóż liście szpinaku, wyłóż na nie wymieszane różyczki kalafiora, fasolę, słonecznik i pokrojoną mozzarellę.
5. Składniki sosu wymieszaj i polej nim przygotowaną sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger