Zgodnie z zasadą zero waste staram się wykorzystywać produkty w jak największym stopniu.
Dzisiaj postanowiłam zrobić pesto z tej części rzodkiewek, która najczęściej ląduje w koszu - z liści. Mają one lekko ostry smak, zawierają witaminę C (nawet dwa razy więcej niż cytryna), fosfor, wapń oraz żelazo. Ponadto mogą działać przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspomagać trawienie czy wzmacniać odporność.
Pesto robi się szybko, jest ono pyszne i zdrowe, a na dodatek nic się nie marnuje. Pamiętajcie jednak, że liście muszą być świeże i zdrowe, nie uszkodzone.
Pesto możecie wykorzystać do makaronu, kopytek czy jako smarowidło do kanapek.
Pesto z liści rzodkiewki - przepis
Do przygotowania pesto będą Ci potrzebne:
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- 50g pestek słonecznika,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz