września 03, 2022

Pesto z liści rzodkiewki

Zgodnie z zasadą zero waste staram się wykorzystywać produkty w jak największym stopniu.

Dzisiaj postanowiłam zrobić pesto z tej części rzodkiewek, która najczęściej ląduje w koszu - z liści. Mają one lekko ostry smak, zawierają witaminę C (nawet dwa razy więcej niż cytryna), fosfor, wapń oraz żelazo. Ponadto mogą działać przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspomagać trawienie czy wzmacniać odporność.

Pesto robi się szybko, jest ono pyszne i zdrowe, a na dodatek nic się nie marnuje. Pamiętajcie jednak, że liście muszą być świeże i zdrowe, nie uszkodzone.

Pesto możecie wykorzystać do makaronu, kopytek czy jako smarowidło do kanapek.


Pesto z liści rzodkiewki - przepis

Do przygotowania pesto będą Ci potrzebne:

  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 50g pestek słonecznika,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Upraż słonecznik na suchej patelni.
2. Uprażony słonecznik zmiel partiami w młynku do kawy (ja używam młynka przeznaczonego do mielenia pestek, orzechów i przypraw - mielenie w młynku, w którym wcześniej mielono kawę doprowadzi do tego, że wszystko, co tam zmielisz będzie pachniało kawą).
3. Liście rzodkiewki namocz przez 10-15 minut w wodzie, po czym wypłucz i pokrój.
4. Posiekane liście wrzuć do blendera kielichowego, dodaj słonecznik, oliwę, pokrojone ząbki czosnku, sok z cytryny, wszystko zblenduj, po czym dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger