Zupa z ryżowymi pulpetami to pyszna, sycąca, a jednocześnie lekka zupa idealna na chłodniejsze dni.
Pulpety możecie przyrządzić ze świeżo ugotowanego ryżu, możecie też jednak wykorzystać ryż, który przygotowaliście wcześniej, ale nie wykorzystaliście do końca. Nie zapominajcie jednak o bezpieczeństwie - ugotowany ryż przechowujcie zawsze w lodówce, nie dłużej niż 3-4 dni.
Zupa z ryżowymi pulpetami - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 300g białej kapusty,
- 4 cebule,
- 5 marchewek,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne:
- 250g ryżu jaśminowego,
- 2 łyżki twarogu półtłustego,
- jajko,
- żółtko,
- 4 łyżki tartej bułki.
1. Kapustę i cebulę posiekaj, a marchewkę pokrój w plastry.
2. W garnku rozgrzej olej, przesmaż warzywa, zlej wodą, dodaj przyprawę do zup, gotuj 30 minut, po czym dopraw solą i pieprzem.
3. Ryż opłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej osoloną wodą i ugotuj, po czym przelej zimną wodą.
4. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem i tartą bułką, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób na jednolitą masę i uformuj ryżowe kulki.
5. Zagotuj wodę z solą, kulki wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu 10 minut, po czym odcedź i odłóż.
6. Gotowe pulpety przełóż na talerz i zalej ugotowaną wcześniej zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz