sierpnia 30, 2022

Zupa z ryżowymi pulpetami

Zupa z ryżowymi pulpetami to pyszna, sycąca, a jednocześnie lekka zupa idealna na chłodniejsze dni.

Pulpety możecie przyrządzić ze świeżo ugotowanego ryżu, możecie też jednak wykorzystać ryż, który przygotowaliście wcześniej, ale nie wykorzystaliście do końca. Nie zapominajcie jednak o bezpieczeństwie - ugotowany ryż przechowujcie zawsze w lodówce, nie dłużej niż 3-4 dni.



Zupa z ryżowymi pulpetami - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 300g białej kapusty,
  • 4 cebule,
  • 5 marchewek,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne:
  • 250g ryżu jaśminowego,
  • 2 łyżki twarogu półtłustego,
  • jajko,
  • żółtko,
  • 4 łyżki tartej bułki.

1. Kapustę i cebulę posiekaj, a marchewkę pokrój w plastry.
2. W garnku rozgrzej olej, przesmaż warzywa, zlej wodą, dodaj przyprawę do zup, gotuj 30 minut, po czym dopraw solą i pieprzem.
3. Ryż opłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej osoloną wodą i ugotuj, po czym przelej zimną wodą.
4. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem i tartą bułką, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób na jednolitą masę i uformuj ryżowe kulki.
5. Zagotuj wodę z solą, kulki wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu 10 minut, po czym odcedź i odłóż.
6. Gotowe pulpety przełóż na talerz i zalej ugotowaną wcześniej zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger