czerwca 11, 2022

Rolada z indyka z czereśniami

Czereśnie to jedne z moich ulubionych letnich owoców.

Zaraz po truskawkach i arbuzie to właśnie one najczęściej stanowiły pyszny owocowy deser u mnie w domu.

A skoro sezon już się zaczął, aż żal byłoby z niego nie skorzystać.

Tym razem na deser zostanie trochę mniej czereśni, ponieważ część wykorzystałam do roladki z indyka na obiad.



Rolada z indyka z czereśniami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne:

  • 1kg piersi z indyka,
  • 2 szklanki czereśni,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pierś przetnij w poprzek na pół, tak aby powstał jeden duży płat. Rozbij go na jak największy "placek", po czym dopraw solą i pieprzem.
2. Czereśnie wydryluj. Połowę posiekaj, wrzuć na patelnię i przesmaż tak, aby się rozpadły i puściły sok.
3. Przesmażonymi czereśniami posmaruj mięso, na to wysyp pozostałe owoce, zwiń roladę i zwiąż nicią, żeby się nie rozpadła.
4. Gotową roladę posmaruj olejem, jeszcze raz dopraw z zewnątrz solą i pieprzem, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger