Czereśnie to jedne z moich ulubionych letnich owoców.
Zaraz po truskawkach i arbuzie to właśnie one najczęściej stanowiły pyszny owocowy deser u mnie w domu.
A skoro sezon już się zaczął, aż żal byłoby z niego nie skorzystać.
Tym razem na deser zostanie trochę mniej czereśni, ponieważ część wykorzystałam do roladki z indyka na obiad.
Rolada z indyka z czereśniami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne:
- 1kg piersi z indyka,
- 2 szklanki czereśni,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pierś przetnij w poprzek na pół, tak aby powstał jeden duży płat. Rozbij go na jak największy "placek", po czym dopraw solą i pieprzem.
2. Czereśnie wydryluj. Połowę posiekaj, wrzuć na patelnię i przesmaż tak, aby się rozpadły i puściły sok.
3. Przesmażonymi czereśniami posmaruj mięso, na to wysyp pozostałe owoce, zwiń roladę i zwiąż nicią, żeby się nie rozpadła.
4. Gotową roladę posmaruj olejem, jeszcze raz dopraw z zewnątrz solą i pieprzem, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz