Dieta bezglutenowa to dieta trudna do stosowania na co dzień, jednak w przypadku osób chorujących na celiakię jest to jedyny sposób żywienia, który umożliwia normalne funkcjonowanie. W przypadku tych osób jedzenie niemal dosłownie staje się lekarstwem.
Choć naturalnie gluten występuje tylko w niektórych zbożach, to niestety obecnie znaleźć go możemy w niemal 90% produktów dostępnych w sklepach, ponieważ przetwory tych zbóż znalazły szerokie zastosowanie w przemysłowej produkcji żywności (choćby jako zagęszczacze czy przeciwzbrylacze).
Mimo to od kilku lat rynek żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, do której należą m. in. produkty bezglutenowe, rozwija się dość prężnie. W sklepach znaleźć możemy chleby, płatki do mleka, wędliny czy parówki nie zawierające glutenu.
Do przygotowania potraw mącznych, takich jak naleśniki czy pierogi można wykorzystać mąki naturalnie bezglutenowe, np. kukurydzianą czy ryżową, efekt jednak nie zawsze jest taki, jaki byśmy sobie wymarzyli. Niedawno natknęłam się jednak w sklepie na mieszankę mąk bezglutenowych firmy Grano idealną do naleśników i słodkich wypieków. W składzie znajduje się m. in. mąka ryżowa i gryczana oraz skrobia tapiokowa, ziemniaczana i kukurydziana. Taka mieszanka mąk sprawia, że naleśniki robi się bardzo łatwo, a pierogi ładnie się lepią. Fanom dań mącznych z pewnością przypadnie do gustu 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz