maja 31, 2022

Naleśniki owsiane z twarożkiem i rodzynkami

Dzień Dziecka to jeden z ulubionych dni w roku najmłodszych członków rodziny.
Choć oficjalnie to święto dzieci, obchodzić je śmiało możemy wszyscy - w końcu wszyscy jesteśmy czyimiś dziećmi. No i przecież w każdym z nas wciąż jest trochę dziecka, prawda?

Dlatego w Dzień Dziecka warto trochę rozpieścić zarówno nasze małe pociechy, jak i nasze wewnętrzne dziecko 😉
Dla mnie świetnym sposobem na drobną rozpustę jest obiad na słodko - np. naleśniki z twarożkiem i rodzynkami.




Naleśniki owsiane z twarożkiem i rodzynkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:
  • 250g mąki owsianej,
  • 150ml mleka,
  • 150ml wody gazowanej + 100ml
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.
Do przygotowania twarożku będą Ci potrzebne:
  • 300g twarogu półtłustego,
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • szczypta mielonego anyżu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.

1. W misce umieść wszystkie składniki na naleśniki i zmiksuj na jednolitą masę.
2. Odstaw ciasto na 15 minut - w tym czasie trochę zgęstnieje, możesz więc dolać jeszcze trochę wody (ok. 100ml), żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
3. Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na kilka minut.
4. W drugiej misce rozdrobnij twaróg widelcem, dodaj 3-4 łyżki jogurtu, anyż, cynamon, wanilię i wymieszaj.
5. Odcedź rodzynki na sitku i razem z migdałami dodaj do masy twarogowej i ponownie wymieszaj.
6. Niewielką chochelką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię - nie musisz smarować jej tłuszczem, ponieważ olej jest już w cieście. Rozprowadź ciasto na patelni, aby powstał okrągły naleśnik i smaż z obu stron.
7. Gotowe naleśniki posmaruj farszem, zwiń w ruloniki, polej jogurtem i posyp płatkami migdałowymi, które możesz uprażyć lekko na patelni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger