Śledź to jedna z popularniejszych ryb w naszym kraju. O jego wpływie na nasze zdrowie wspominałam już przy okazji przepisu na śledziowe przekąski.
Śledzia przygotować możemy na wiele sposobów - na blogu znajdziecie już przepisy na sałatki, marynowane matiasy czy nawet jajka faszerowane śledziem.
Dziś kolejna propozycja - tym razem sałatka z pieczonym śledziem.
Sałatka z pieczonych śledzi i pomidorów - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 4 tuszki śledzia,
- 4 pomidory,
- 2 czerwone cebule,
- cytryna,
- łyżeczka tymianku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Papier do pieczenia podziel na kawałki o wielkości 30cm x 30cm.
2. Na każdym kawałku papieru połóż po jednej rybie.
3. Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
4. Śledzie dopraw solą i pieprzem, zetrzyj na nie skórkę z cytryny, skrop łyżką oliwy i dopraw tymiankiem.
5. Każdą rybę zawiń w papier tworząc paczuszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, rozwiń papier, przestudź i oddziel mięso od kręgosłupa i ości.
6. Mięso podziel na mniejsze kawałki.
7. Pomidory pokrój w cząstki, dopraw solą i pieprzem.
8. Cebulę posiekaj w piórka.
9. Wymieszaj w misce śledzie i pomidory, dodaj cebulę, polej 2 łyżkami oliwy i sokiem z 1/2 cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz