Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych technik kulinarnych. Pozwala przygotować posiłki bogate w witaminy i składniki mineralne - dzięki temu, że produkty nie są zanurzone w wodzie nie dochodzi do wypłukania składników odżywczych.
Gotowanie na parze to dobry sposób na przygotowanie posiłków lekkostrawnych i niskokalorycznych. Tak przyrządzone potrawy zalecane są także osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz mających podwyższony poziom cholesterolu.
Ponieważ dania gotowane na parze są lekkostrawne świetnie nadają się dla dzieci, również dla niemowląt w okresie rozszerzenia ich diety.
Poza wieloma walorami zdrowotnymi dodatkowymi zaletami posiłków przygotowanych na parze jest prostota i szybkość ich przygotowania. Najprościej jest oczywiście użyć parowara, możecie jednak użyć też specjalnych nakładek, które umieszcza się w zwykłym garnku.
Roladki z indyka na parze - przepis na 4 porcje
Do przygotowania roladek będą Ci potrzebne:
- 400g filetów z indyka,
- cebula,
- 300g pieczarek,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
- 200ml jogurtu naturalnego,
- łyżeczka syropu klonowego,
- łyżeczka musztardy sarepskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz