Orzechy pistacjowe należą do grupy najzdrowszych przekąsek.
Pistacje posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą m.in. mieć wpływ na zrównoważenie poziomu dobrego oraz złego cholesterolu.
Mają niski indeks glikemiczny, są wiec dobrym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność. Niektóre badania wskazują nawet, że mogą pomagać w kontroli poziomu glukozy we krwi.
Pistacje wyróżniają się także wysoką zawartością błonnika, jest to więc przekąska korzystna dla naszego układu pokarmowego - może m.in. przeciwdziałać zaparciom. Brytyjskie badanie z 2012 roku wykazało, że spożywanie pistacji może zwiększać ilość korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych.
W orzeszkach pistacjowych znajdziemy także luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok.
Choć jednak pistacje niewątpliwie są źródłem wielu substancji działających korzystnie na nasze zdrowie, nie zapominajmy, że są także bogatym źródłem tłuszczu - składają się aż w 67% z tego makroskładnika. Jedzmy więc pistacje, ale zachowajmy przy tym pewien umiar. Możemy ich jednak śmiało używać jako dodatku - np. do pasztetu z indyka.
Pasztet z indyka z pistacjami - przepis
Do przygotowania pasztety będą Ci potrzebne:
- 1kg piersi z indyka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziarenek pieprzu,
- 100g pistacji,
- 2 cebule,
- 500g wątróbek z indyka,
- 4 jajka,
- 100ml śmietany 18%,
- 2 łyżki oregano,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła klarowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz