Jajka faszerowane to fajna opcja zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Jako pierwszy posiłek dnia szczególnie mogą przypaść do gustu osobom, które rano nie mają czasu lub ochoty na przygotowywanie śniadania - możemy przygotować je dzień wcześniej i rano tylko wyjąć z lodówki i zjeść.
Jajka faszerowane awokado - przepis na 4 porcje
Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:
- 4 jajka,
- awokado,
- sok z limonki,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta chili,
- kilka gałązek kolendry.
1. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz, po czym przekrój je na pół i łyżeczką wydrąż żółtko.
2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij ze skórki i skrop sokiem z limonki, żeby nie ściemniał.
3. Czosnek posiekaj.
4. Żółtka zmiksuj z miąższem awokado, czosnkiem i jogurtem naturalnym, dopraw chili, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
5. Przygotowany farsz włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do wydrążonych białek.
6. Udekoruj listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz