maja 17, 2022

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane to fajna opcja zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Jako pierwszy posiłek dnia szczególnie mogą przypaść do gustu osobom, które rano nie mają czasu lub ochoty na przygotowywanie śniadania - możemy przygotować je dzień wcześniej i rano tylko wyjąć z lodówki i zjeść.



Jajka faszerowane awokado - przepis na 4 porcje

Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:

  • 4 jajka,
  • awokado,
  • sok z limonki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta chili,
  • kilka gałązek kolendry.

1. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz, po czym przekrój je na pół i łyżeczką wydrąż żółtko.
2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij ze skórki i skrop sokiem z limonki, żeby nie ściemniał.
3. Czosnek posiekaj.
4. Żółtka zmiksuj z miąższem awokado, czosnkiem i jogurtem naturalnym, dopraw chili, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
5. Przygotowany farsz włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do wydrążonych białek.
6. Udekoruj listkami kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger