Szynkowar to urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować pyszną, zdrową wędlinę w warunkach domowych. Jest polecany szczególnie na początek przygody z wędliniarstwem.
Jak działa?
W urządzeniu umieszcza się zamarynowane mięso, następnie dociska je specjalną sprężyną i szczelnie zamyka. Potem całość wkłada się do dużego garnka z gorącą wodą i podgrzewa - wysokość temperatury utrzymywanej w naczyniu zależy od tego, jakie mięso przyrządzamy. Temperaturę można kontrolować dzięki załączonemu do zestawu termometrowi.
Czas parzenia domowej wędliny może wynosić do 1-2 godzin.
Zalety szynkowaru
Szynkowar ma sporo zalet.
Przede wszystkim przygotowując wędlinę samodzielnie mamy pełną kontrolę nad używanymi dodatkami - możemy więc w łatwy sposób uniknąć niezdrowych dodatków, które często znajdują się w wyrobach na półkach sklepowych.
Kontrola nad dodatkami ma jeszcze jedną zaletę - możemy niemal dowolnie bawić się ze smakami wędlin. Nie tylko sami dobieramy mięso (drobiowe, wieprzowe lub mieszane), ale też inne dodatki, w tym przede wszystkim przyprawy, np. majeranek, chili czy czosnek.
Kolejnym plusem jest łatwość użycia - jest to niezwykle nieskomplikowane urządzenie.
Wędliny parowane w szynkowarze są też bardziej lekkostrawne niż pieczone lub wędzone, są więc lepszą opcją dla osób starszych, chorych czy dzieci.
Nie tylko wędliny...
Dzięki wykorzystaniu parzenia, a nie gotowania mięsa, możemy uzyskać nie tylko aromatyczne, smaczne i soczyste wędliny, ale też pasztety pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz