lutego 14, 2022

Pstrąg w soku z pomarańczy z salsą pomarańczową

Ostatnio co nie wejdę do sklepu, to widzę promocję na pomarańcze. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i kupić owoce w ilości niemal hurtowej.

W związku z tym trzeba je jakoś wykorzystać - dziś akurat padło na obiad, a konkretnie rybę w soku z pomarańczy z salsą pomarańczową.

Pstrąg w połączeniu z pomarańczą to doskonałe danie dla osób zmagających się z anemią - pstrąg sam w sobie jest dość dobrym źródłem żelaza, a witamina C zawarta w pomarańczy zwiększa wchłanianie tego mikroskładnika z pożywienia.



Pstrąg w soku z pomarańczy z salsą pomarańczową - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pstrąga będą Ci potrzebne:

  • 4 małe filety z pstrąga,
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pomarańcza,
  • czerwona papryka,
  • 2 szalotki,
  • łyżeczka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry.

1. Wymieszaj pół szklanki soku z pomarańczy z sosem sojowym i wlej do naczynia do zapiekania.
2. Do środka włóż oczyszczonego pstrąga, przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki do zamarynowania.
3. Wyjmij naczynie z lodówki pół godziny przed pieczeniem.
4. Zdejmij folię z pstrąga, wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Posiekaj drobno paprykę i szalotki, dodaj pokrojone drobno cząstki pomarańczy, wlej resztę soku z pomarańczy i łyżeczkę oliwy.
6. Przygotowaną salsę dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekaną kolendrą.

Upieczonego pstrąga podawaj z salsą pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger