Ostatnio co nie wejdę do sklepu, to widzę promocję na pomarańcze. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i kupić owoce w ilości niemal hurtowej.
W związku z tym trzeba je jakoś wykorzystać - dziś akurat padło na obiad, a konkretnie rybę w soku z pomarańczy z salsą pomarańczową.
Pstrąg w połączeniu z pomarańczą to doskonałe danie dla osób zmagających się z anemią - pstrąg sam w sobie jest dość dobrym źródłem żelaza, a witamina C zawarta w pomarańczy zwiększa wchłanianie tego mikroskładnika z pożywienia.
Pstrąg w soku z pomarańczy z salsą pomarańczową - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pstrąga będą Ci potrzebne:
- 4 małe filety z pstrąga,
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pomarańcza,
- czerwona papryka,
- 2 szalotki,
- łyżeczka oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki posiekanej kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz