Pasta jajeczna to absolutna klasyka.
Dodatek do kanapek, który jest równie pyszny, co łatwy w przygotowaniu. Wystarczą ugotowane jajka, trochę majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Łatwe, proste i przyjemne.
A co powiecie, na trochę ostrzejszą wersję - na przykład z dodatkiem pora?
Pasta jajeczna z porem i ogórkiem - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- 5 jajek,
- pół pęczka szczypiorku,
- biała część pora,
- ogórek,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia.
2. Ogórka obierz, usuń łyżeczką pestki i drobno posiekaj, po czym przełóż do sitka i osącz z nadmiaru soku.
3. Posiekaj pora i szczypiorek.
4. Jajka obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
5. Dodaj do jajek jogurt, ogórka, pora i 3/4 szczypiorku.
6. Dopraw wszystko solą, pieprzem i wymieszaj.
7. Na koniec posyp pozostałą częścią szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz