stycznia 31, 2022

Pasta jajeczna z porem i ogórkiem

Pasta jajeczna to absolutna klasyka.

Dodatek do kanapek, który jest równie pyszny, co łatwy w przygotowaniu. Wystarczą ugotowane jajka, trochę majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Łatwe, proste i przyjemne.

A co powiecie, na trochę ostrzejszą wersję - na przykład z dodatkiem pora?



Pasta jajeczna z porem i ogórkiem - przepis 

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • biała część pora,
  • ogórek,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia.
2. Ogórka obierz, usuń łyżeczką pestki i drobno posiekaj, po czym przełóż do sitka i osącz z nadmiaru soku.
3. Posiekaj pora i szczypiorek.
4. Jajka obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
5. Dodaj do jajek jogurt, ogórka, pora i 3/4 szczypiorku.
6. Dopraw wszystko solą, pieprzem i wymieszaj.
7. Na koniec posyp pozostałą częścią szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger