Co prawda sezon na szparagi już dawno za nami, ale na wszystko znajdzie się sposób.
Na co dzień korzystamy z wielu konserwowych warzyw - groszku, kukurydzy, ogórków. Czemu więc nie szparagi? Sezon na szparagi jest bardzo krótki, od czasu do czasu warto więc sięgnąć po zapasy w słoiczku 😉
Sałatka z kurczakiem i szparagami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 2 filety z kurczaka,
- 4 garście zielonego szpinaku,
- słoik szparagów konserwowych,
- garść orzechów włoskich,
- pół małej cukinii,
- czerwona papryka,
- 16 pomidorków koktajlowych,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1/4 łyżeczki chili,
- szczypta soli.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki płynnego miodu,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy.
1. Kurczaka oprósz solą i chili, po czym odstaw na godzinę.
2. Po tym czasie przełóż kurczaka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut. Upieczone mięso odstaw do przestudzenia.
3. Szparagi odcedź z zalewy, pomidorki przekrój na pół, cukinię pokrój w półplastry, a paprykę w paseczki.
4. Kurczaka pokrój w plastry.
5. Wymieszaj składniki sosu.
6. Na talerz wyłóż szpinak, na to ułóż plasterki kurczaka i wszystkie warzywa, posyp wszystko orzechami i skrop sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz