Gołąbki to jedno z popularniejszych dań na polskich stołach. Sama uwielbiam gołąbki i ze smakiem zajadałam te, które moja mama przygotowywała na obiad.
Nie da się jednak ukryć, że jest to dość czasochłonne danie, nie zawsze więc mamy możliwość, aby je przygotować.
Na szczęście dla tych bardziej zabieganych, i dla tych niezbyt chętnych do spędzania dużej ilości czasu w kuchni, jest pyszna alternatywa - gołąbki bez zawijania! Czyli pyszne kotlety z kapustą w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje, a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach.
Raz na jakiś czas warto iść na skróty w kuchni 😉
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym - przepis na 8 sztuk
Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:
- 400g mielonej wołowiny,
- 400g białej kapusty,
- cebula,
- 300ml przecieru pomidorowego,
- 2 pory,
- 100ml bulionu warzywnego,
- 1/4 łyżeczki chili,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazyli,
- łyżka zimnej wody,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz