stycznia 11, 2022

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym

Gołąbki to jedno z popularniejszych dań na polskich stołach. Sama uwielbiam gołąbki i ze smakiem zajadałam te, które moja mama przygotowywała na obiad.

Nie da się jednak ukryć, że jest to dość czasochłonne danie, nie zawsze więc mamy możliwość, aby je przygotować.

Na szczęście dla tych bardziej zabieganych, i dla tych niezbyt chętnych do spędzania dużej ilości czasu w kuchni, jest pyszna alternatywa - gołąbki bez zawijania! Czyli pyszne kotlety z kapustą w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje, a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach.

Raz na jakiś czas warto iść na skróty w kuchni 😉



Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-porowym - przepis na 8 sztuk

Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:

  • 400g mielonej wołowiny,
  • 400g białej kapusty,
  • cebula,
  • 300ml przecieru pomidorowego,
  • 2 pory,
  • 100ml bulionu warzywnego,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka bazyli,
  • łyżka zimnej wody,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kapustę drobno posiekaj - może też po prostu zmielić w malakserze na grubej tarce.
2. Do dużej miski wrzuć wołowinę, dodaj łyżkę zimnej wody i dokładnie wyrób.
3. Do mięsa dodaj poszatkowaną kapustę i posiekaną cebulę.
4. Dopraw solą, pieprzem, chili, oregano i papryką, po czym dokładnie wyrób na jednolitą masę.
5. Uformuj płaskie kotlety.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż połowę kotletów, po czym w razie potrzeby dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju i usmaż pozostałe kotlety.
7. Białe części pora posiekaj.
8. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pory do miękkości, po czym zalej je przecierem pomidorowym i bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny).
9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie lekko odparuj, aż uzyskasz konsystencję sosu.

Ja najchętniej podaję kotleciki z ryżem, wtedy jeszcze bardziej przypominają gołąbki 😄 
Ale równie dobrze będą smakować z ziemniakami czy pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger