stycznia 08, 2022

Zapiekanka ryżowa z jabłkami, rodzynkami i żurawiną

Zapiekanka z ryżu i jabłek kojarzy mi się z dzieciństwem - to była chyba moje ulubione śniadanie na słodko, które mama przygotowywała dla mnie i mojego brata.

W takie dni jak dziś, gdy za oknem szaro i cały dzień pada pyszne ciepłe śniadanie jest niemal jak spełnienie marzeń 😄 A że nastrój mam nieco nostalgiczny, padło właśnie na zapiekankę ryżową z owocami.



Zapiekanka ryżowa z jabłkami, rodzynkami i żurawiną - przepis na 6 porcji


Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:

  • 150g ryżu,
  • pół litra mleka,
  • 50g rodzynek,
  • 3 jajka,
  • 75g ksylitolu,
  • 75g masła,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3 jabłka,
  • 6 łyżeczek żurawiny ze słoiczka,
  • szczypta soli.

1. Ryż ugotuj w mleku.
2. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, po czym odcedź.
3. Żółtka oddziel od białek.
4. Żółtka zmiksuj z ksylitolem i wanilią.
5. Do białek dodaj sól i ubij je na sztywną pianę.
6. Ryż przełóż do miski, dodaj rodzynki i ubite żółtka - wymieszaj, po czym porcjami dodawaj ubitą pianę delikatnie mieszając.
7. Naczynie żaroodporne posmaruj częścią masła i wyłóż masę ryżową.
8. Jabłka przekrój na pół wydrążając lekko środek, ułóż je na masie ryżowej skórką do dołu, a do powstałej dziurki włóż łyżeczkę żurawiny.
9. Resztę masła pokrój w wiórki i połóż na wierzchu.
10. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger