stycznia 13, 2022

Pstrąg faszerowany

Ryby najczęściej kojarzą nam się z filetami smażonymi w panierce (te słynne nadmorskie smażalnie...) lub ewentualnie gotowanymi pulpecikami.

Zwłaszcza w domu najczęściej rybę smażymy, ponieważ jest to najprostszy, najszybszy, a i wielu się wydaje, że najsmaczniejszy sposób na podanie ryby.

A może dla odmiany spróbujecie przyrządzisz w swojej kuchni rybę pieczoną w całości? Wbrew pozorom nie zajmie Wam to znacznie więcej czasu, a smak może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć 😉



Pstrąg faszerowany - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pstrąga będą Ci potrzebne:

  • 4 pstrągi,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • cebula,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • cytryna,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ryby oczyść, opłucz i oprósz solą oraz pieprzem.
2. Z umytych papryk usuń nasionka i razem z cebulą pokrój w drobną kostkę.
3. Żółty ser zetrzyj lub drobno posiekaj.
4. Warzywa i ser wymieszaj - farsz gotowy!
5. Ryby napełnij farszem.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na nim ułóż gotowe ryby, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut.
7. Podawaj z cytryną pokrojoną w cząstki do skropienia dania.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger