Ryby najczęściej kojarzą nam się z filetami smażonymi w panierce (te słynne nadmorskie smażalnie...) lub ewentualnie gotowanymi pulpecikami.
Zwłaszcza w domu najczęściej rybę smażymy, ponieważ jest to najprostszy, najszybszy, a i wielu się wydaje, że najsmaczniejszy sposób na podanie ryby.
A może dla odmiany spróbujecie przyrządzisz w swojej kuchni rybę pieczoną w całości? Wbrew pozorom nie zajmie Wam to znacznie więcej czasu, a smak może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć 😉
Pstrąg faszerowany - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pstrąga będą Ci potrzebne:
- 4 pstrągi,
- pół czerwonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- cebula,
- 2 plastry żółtego sera,
- cytryna,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryby oczyść, opłucz i oprósz solą oraz pieprzem.
2. Z umytych papryk usuń nasionka i razem z cebulą pokrój w drobną kostkę.
3. Żółty ser zetrzyj lub drobno posiekaj.
4. Warzywa i ser wymieszaj - farsz gotowy!
5. Ryby napełnij farszem.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na nim ułóż gotowe ryby, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut.
7. Podawaj z cytryną pokrojoną w cząstki do skropienia dania.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję! :)
Usuń