Marchew to wspaniałe warzywo.
Przede wszystkim dostarcza nam witamin i składników mineralnych. Jest prawdziwą skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A (zwanej też witaminą młodości). Wpływa on korzystnie na nasz wzrok czy kondycję serca.
Poza beta-karotenem w marchwi znajdziemy też witaminy B1, B2, B3 czy K, a także składniki mineralne: potas, wapń i żelazo.
Poza cennymi dla zdrowia składnikami dużą zaletą marchwi jest to, że możemy ją bez problemu kupić w sklepie przez cały rok, niezależnie od sezonu.
Krem marchewkowy to zupa łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowia i smaczna. Możemy przygotować ją na wiele sposobów, w zależności od dodatków - odrobina chili nada jej pikanterii, z kolei dodatek pomarańczy czy mandarynki nada jej słodki posmak.
Ja postanowiłam połączyć smak ostry i słodki - zupę doprawiłam więc chili i syropem klonowym
Zupa-krem z marchwi - przepis na 8 porcji
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 12 średnich marchewek,
- 2 pory,
- łyżka masła klarowanego,
- 2-3 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 litry wody,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 1/4 łyżeczki chili,
- natka pietruszki do posypania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz